Ost!

Gott nytt år! Vi fortsätter med tips på vad man kan göra av julens rester.

Ost! Kanske har du haft flera sorters ost på julbordet och har något över. Detta kan du använda osten till:

Ostpaj (i pajfyllningen kan du såklart ha i resterna av julskinka, rödkål och annat också) – ett bra sätt att använda rester av mjuka ostar t ex brie, blåmögel eller chèvre. Gör du minipajer kan du ha dem som drinktilltugg.

Gör en pizza (samma sak här: fyll på med andra julrester också)

Gör oststänger till nyår (googla oststänger)

Gör ostflarn (riv hårdost, gör högar av 1 msk ost lite glest på en plåt med bakplåtspapper, grädda i 5 min på 200-225 grader. ) Perfekt till snacks eller till soppa.

Riv hårdost och frys in i påsar. Mjuk ost kan också frysas en kortare tid om du ska ha den till matlagning senare.

Skiva eller riv ost och lägg i en omelett eller blanda ner på slutet när du gör en äggröra.

Skiva eller riv ost och lägg på en osötad pannkaka (låt osten få smälta lite innan du tar upp pannkakan ur pannan). Blir en god ostcrèpe 👌🏻.

Gratinera varma mackor med ost.

Blanda ner riven ost i köttfärs eller vegetarisk färs, den blir garanterat saftigare.

Har du fler tips?

#ost #svinntips #räddamaten #miljötänk #ostsvinn #maträddare #viärmaträddarna #ingatillsatser #hårdost #brie #drinktilltugg #chèvre #cheddar #paj #pizza #rester #julmatsrester #användrester

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *