Förhindra äggsvinn!

Ägg kvar från påsken? Hur förvarar du ägg? Här kommer tips för att förebygga svinn. Jag ställde frågor till Marie på Svenska ägg.

Hur ska ägg bäst förvaras? Med spetsen neråt i kyl.

Vad händer när man lägger äggen i kylen? Hållbarheten ökar.

Vissa butiker har dem i kyl andra inte vet du varför? Troligtvis utrymmesbrist i kylen.

Hur länge håller ett ägg? Enligt EU-reglerna 28 dagar. Reglerna är anpassade efter länder med sämre livsmedelssäkerhet och salmonella, så i Sverige skulle vi kunna dubbla eller t o m tredubbla hållbarhetstiden vid kylförvaring.

Hur märker man att ett ägg är dåligt? Näsan är ett fantastiskt verktyg som varnar dig för ett dåligt ägg.

Kan man råka äta ett dåligt ägg eller signalerar doft och konsistens att det är dåligt? Alla med normalt luktsinne hinner uppfatta lukten. Ett ruttet ägg är riktigt utmärkande?

Har det betydelse vid matlagning vilken temp ägget har? Ja, hänsyn kan behöva tas för kylskåpskallt eller rumstempererat ägg när det ska kokas till en viss konsistens.

Hur bör man sopsortera äggskal? Vanliga soporna om kommunen man bor i har gröna påsen. Äggskalet sliter t ex valsarna som maler matresterna i Linköpings biogasanläggning. (Har du komposthämtning för biogas i Stockholm kan du lägga äggskalen i de bruna påsarna. Kolla med din kommun vad som gäller.)

#stoppasvinnetinnandetuppstår #svinntips #ägg #svinn #eko #räddamaten #minskamatsvinnet #recept #hållbart #miljötänk 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *